Hirdesse eladó ingatlanát nemzetközi ingatlanportálokon, orosz, angol és kínai nyelven!
Ne maradjon le!
Kérjen részletes információt
a hirdetésekkel kapcsolatban.
Név:*
E-mail:*
Tel.:*
Ingyenhívó. Híváshoz kattintson ide.

Hirdesd külföldön! / Végtörlesztés

A végtörlesztés a hitelszerződésekből ismert fogalom: a teljes fennálló tartozás egy összegben történő, futamidő előtti visszafizetését jelenti. Többnyire ilyenkor a bankok „büntető” díjat számítanak fel, hiszen jelentős kamatbevételtől esnek el.

2011. utolsó negyedévében a fogalom más jelentésben borzolta a magyar közvélemény hangulatát: az Országgyűlés 2011. szeptember 19-én elfogadta a devizahitelesek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését lehetővé tevő törvényt, amely szerint a devizahitelesek rögzített, 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró, illetve 2 forintos japán jen árfolyamon végtörleszthetik jelzáloghiteleiket készpénzzel, vagy egy másik pénzintézet forinthitelének a kiváltásából is.

A törvény szeptemberi verziója szerint a hiteleseknek az írásbeli kérelmeket december 30-ig kell bejelenteniük a bankjuknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kellett volna teljesíteniük a végtörlesztést.
A törvényt az országgyűlés decemberben megváltoztatta, és a 60 napot 30 napra csökkentette olyan módon, hogy ugyan a végső fizetési határidő, 2012. február 28. megmaradt, de január 31-ig igazolni az összeg meglétét.
A törvény módosításán kívül sem volt feszültségektől mentes 2011. végén a végtörlesztési hajrá, az MSZF közleményei szerint lakossági bejelentések sokasága jelzett visszásságokat.
Néhány bank megrövidítette a december 30-i igény bejelentési határidőt, és nem fogadtak be végtörlesztési kérelmeket. Más intézményeknél az is előfordult, hogy nem banki formanyomtatványon eljuttatott írásbeli igényeket – a PSZÁF állásfoglalása ellenére – visszautasítottak. Érkezett
panasz az elszámolás késleltetésére is: a bank vállalta, hogy 3 munkanapon belül elkészíti a tartozás kimutatást, de azzal, hogy a végtörlesztési igény bejelentésének időpontjaként 2012-es dátumot tüntetnek föl, mert csak ebben az esetben tudnak pontos elszámolást készíteni. Előfordult, hogy egy banknál tartozáselismerő nyilatkozatot akartak aláíratni a hitelezettel anélkül, hogy elszámoltak volna vele tartozásáról. Mivel a bankok többsége még karácsony előtt beszüntette végtörlesztési hitelét, forinthitelből végtörleszteni szándékozók tömegei estek el a lehetőségtől.
A törvény decemberi módosítása a munkavállalókat és a közszférában dolgozókat nagyon érzékenyen érintette (a munkáltatói segítség átutalásának végső határideje december 31.-re változott, miközben köztudott, hogy a gazdálkodó szervezetek év végére rendre kiköltekeznek, nem marad keretük.)
Több panaszos készül perre, de egy fontos figyelmeztetést mindenképpen érdemes megszívlelni: ha valaki jogtalan eljárást tapasztal, ne habozzon panaszát jelezni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének. Ha a felügyelet meggyőződik a panasz jogosságáról, a kárvallott polgári peres eljárásban kártérítést kérhet.

Forródrót: +36 70 978 7001

Rólunk mondták
Rólunk mondták
 • Újfajta üzlet van kibontakozóban, különösen Budapest belvárosában: a befektetési célú apartmanvásárlás és üzemeltetés. Lényege, hogy a befektető olcsó ingatlanokat vásárol, ezeket látványosan, de viszonylag szolidabb költségvetéssel felújítja, és belvárosi, kényelmes, független tartózkodást biztosító apartmanként kínálja az érkező turistáknak.

  REsource IngatlanInfó

 • Jó ideje árultuk már a Nagykovácsi telket, amikor felbukkant egy Spanyolországból Magyarországra települő család az érdeklődők között. Nem zavarta őket a lebontandó, düledező ház, mert pont ilyen nagy kertre vágytak, és parasztházat szerettek volna építeni. Minden érdekelte őket ami öko, bio és alternatív. A hölgy magyar származású volt, ezért jöttek ide, de nem akartak a zajos városba költözni. A szerződéskötésben közreműködő ügyvéd azt mondta, hogy ő még ilyen gyorsan bonyolódó szerződéskötést, és kifizetést nem látott.

  Radnóti Csaba

 • Egyre több nyugati vállalkozó vásárol birtokot Nyugat-Magyarországon, hogy ott zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozzon. Az ide települő vállalkozók jellemzően „otthon” is gazdálkodással foglalkoztak, de az új tulajdonosok között találunk kereskedőket is, akik szívesen vonják be a munkákba a helyi lakosságot.

  Napi Gazdaság

 • Egy külön, jól lehatárolható csoportot képviselnek a külföldi diákok. Ők akár 20-30%-kal magasabb árakat is tolerálnak, így a legjobb minőségű lakásokat keresik. Az európai külföldiek ezen kívül jobban elfogadják a hirdetési árakat; ha megtetszik nekik a lakás, nem feltétlenül bonyolódnak alkuba.

  Portfolio.huÖsszes nyilatkozat
Facebookon extra hírekkel
Facebookon extra hírekkel
Fogalomtár, hogy értse a híreket
Fogalomtár, hogy értse a híreket