Hirdesse eladó ingatlanát nemzetközi ingatlanportálokon, orosz, angol és kínai nyelven!
Ne maradjon le!
Kérjen részletes információt
a hirdetésekkel kapcsolatban.
Név:*
E-mail:*
Tel.:*
Ingyenhívó. Híváshoz kattintson ide.

Hirdesd külföldön! / Végrehajtás, kilakoltatás

A végrehajtási jog az ingatlanokat terhelő követelések kielégítését biztosító jogi korlátozás arra az esetre, ha a követelés teljesítését hatósági úton kell végrehajtani. A tulajdoni lap III. részében lévő bejegyzés felhívja a figyelmet arra, hogy a tulajdonjogon érvényes terhek állnak fenn. Végrehajtási jogot az egész ingatlanra, vagy tulajdoni hányadra lehet bejegyezni. Különbséget kell tenni a behajtó és a végrehajtó között!
A hitelintézetek a tartozásokat igyekeznek először békés úton, peren kívül behajtani, de ezt a munka- és időigényes folyamatot legtöbbször egy harmadik, követeléskezelő, behajtó cégnek adják ki, megbízási díj és jutalék ellenében. A behajtói tevékenység ma még nem kötött engedélyhez, sem szakmai képzettséghez, nincsenek szabályozva a jogok és kötelezettségek sem. Fontos tudni, hogy a behajtók törvényes eszköze csak a levelezés, telefonon és sms-ben történő felszólítás és egyezkedés! Törvénytelen részükről a fizikai megfélemlítés, a zaklatás és a birtokháborítás (engedélyünk nélkül a lakásba nem léphetnek be).

Kilakoltatás csak bírósági végrehajtó által történhet, érvényes végzéssel. A bírósági végrehajtó közhatalmi személy, őt kötelező beengedni lakásunkba, sőt, ellenállás esetén kényszert is alkalmazhat, vagy rendőri intézkedést is kérhet.
Fontos: A végrehajtók tevékenységét a végrehajtási törvény szabályozza, jogsértés esetén bármely intézkedésük ellen a bírósághoz fordulhatunk.

A végzést a bíróság a hitelező kérésére nem peres eljárásban hozza meg, vagyis a bíróságnak nem kell meghallgatnia az érintetteket. Gyorsabb út, amikor a bank kérésére közjegyző bocsát ki fizetési meghagyást, ami bírósági ítélettel egyenértékű, így gyorsan a végrehajtókhoz kerül az ügy.
Ha a végrehajtó okiratban foglalt határidőn belül az adós nem fizet, a tartozást megkezdik érvényesíteni. Amit lehet, lefoglalnak az adós bankszámlájáról, letiltatják a fizetéséből, ha ez kevés, előbb lefoglalják az ingó vagyonokat (vagyontárgyak, autó, műszaki cikkek, stb.), és végül az ingatlant. Mind a behajtók, mind a bírósági végrehajtók eljárási költsége irreálisan magas, ez a költség is az adóst terheli, és a végrehajtást, letiltást az eljárásban mindig ezzel a költséggel kezdik. Gyakori, hogy az adós bankszámlájáról több millió forintot leemelnek a végrehajtási eljárás költségeinek fejében, miközben a teljes hiteltartozás és annak kamatai még mindig terhelik.

A végrehajtási végzést az érintettek a kézbesítés szabályai szerint kapják meg, vagyis, kétszer kísérlik meg kézbesíteni. Ha nem veszik át, a végzést akkor is kézbesítettnek kell tekinteni. A bírósági végrehajtó a kilakoltatás időpontjáról is értesíti az adóst, akár úgy is, hogy az értesítést kitűzi az adós ajtajára.

Ha a kilakoltatott családban kiskorú gyermek is van, a végrehajtónak a a gyámhatóságot is értesítenie kell. Ha a kilakoltatott család igazolni tudja, hogy kiskorú gyermekét el tudja helyezni rokonoknál, a gyámhatóság nem emelheti ki a gyermeket a családból.
A kilakoltatott, más megoldással nem rendelkező családok kérhetik, hogy a Családok Átmeneti Otthonában nyerjenek elhelyezést, erre általában 9 hónapig van lehetőségük.

2011. július 1-től a kilakoltatás egy ún. kvótarendszer alapján történik.
Október 1-től a bankok összes fedezeti ingatlanuk 2 százalékát, 2012-ben 3, 2013-ban 4, 2014-ben 5 százalékát adhatják át kényszer értékesítésre.

Forródrót: +36 70 978 7001

Rólunk mondták
Rólunk mondták
 • Újfajta üzlet van kibontakozóban, különösen Budapest belvárosában: a befektetési célú apartmanvásárlás és üzemeltetés. Lényege, hogy a befektető olcsó ingatlanokat vásárol, ezeket látványosan, de viszonylag szolidabb költségvetéssel felújítja, és belvárosi, kényelmes, független tartózkodást biztosító apartmanként kínálja az érkező turistáknak.

  REsource IngatlanInfó

 • Jó ideje árultuk már a Nagykovácsi telket, amikor felbukkant egy Spanyolországból Magyarországra települő család az érdeklődők között. Nem zavarta őket a lebontandó, düledező ház, mert pont ilyen nagy kertre vágytak, és parasztházat szerettek volna építeni. Minden érdekelte őket ami öko, bio és alternatív. A hölgy magyar származású volt, ezért jöttek ide, de nem akartak a zajos városba költözni. A szerződéskötésben közreműködő ügyvéd azt mondta, hogy ő még ilyen gyorsan bonyolódó szerződéskötést, és kifizetést nem látott.

  Radnóti Csaba

 • Egyre több nyugati vállalkozó vásárol birtokot Nyugat-Magyarországon, hogy ott zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozzon. Az ide települő vállalkozók jellemzően „otthon” is gazdálkodással foglalkoztak, de az új tulajdonosok között találunk kereskedőket is, akik szívesen vonják be a munkákba a helyi lakosságot.

  Napi Gazdaság

 • Egy külön, jól lehatárolható csoportot képviselnek a külföldi diákok. Ők akár 20-30%-kal magasabb árakat is tolerálnak, így a legjobb minőségű lakásokat keresik. Az európai külföldiek ezen kívül jobban elfogadják a hirdetési árakat; ha megtetszik nekik a lakás, nem feltétlenül bonyolódnak alkuba.

  Portfolio.huÖsszes nyilatkozat
Facebookon extra hírekkel
Facebookon extra hírekkel
Fogalomtár, hogy értse a híreket
Fogalomtár, hogy értse a híreket